Κατηγορίες & Βραβεία

Αναλυτικά οι κατηγορίες υποψηφιοτήτων στα βραβεία

Δεδομένου ότι η γκάμα των προϊόντων που χρησιμοποιούνται σε μια επαγγελματική κουζίνα είναι ευρεία και διακατέχεται από ποικιλία, οι ενότητες των βραβείων που ακολουθούν καλύπτουν όλη την γκάμα των προϊόντων που αποτελούν τη βάση για κάθε μαγειρική διαδικασία, με απώτερο στόχο να γίνουν η πρώτη “επιλογή” των Chefs’ Choice. Αποτυπώνουν, έτσι, και δίνουν χώρο στην ποικιλία και τη δημιουργική διαδικασία που χαρακτηρίζει τη χαμηλή και υψηλή γαστρονομία.

1. Cheese

Πόσοι δεν αισθάνονται αναποφάσιστοι μπροστά από μία βιτρίνα με τυριά; Αρσενικό Νάξου, καλαθάκι Λήμνου, γραβιέρα Κρήτης, Κατίκι Δομομού: τα ελληνικά τυριά ικανοποιούν ακόμη και τους πιο απαιτητικούς και «αφηγούνται» τις ιστορίες του τόπου και των παραγωγών τους.

2. Dairy Products

Δεν αποτελούν μόνο τα τυριά αδυναμία όσων αγαπούν τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Βούτυρο, γιαούρτι και κρέμα γάλακτος δεν λείπουν από κανένα ψυγείο, επαγγελματικό και μη.

3. Eggs

Βραστά, ποσέ, μάτια, ομελέτα ή μπένεκτιτ, τα αυγά συνδυάζονται αρμονικά με τα τυριά, τα λαχανικά και τα αλλαντικά «λύνοντας» τα χέρια των σεφ.

4. Cured / Cold Meat Products [NEW]

Σαλάμι, ζαμπόν, πεπερόνι, μπέικον, προσούτο, παστράμι και άλλα πολλά… Τρώγονται σκέτα, μέσα σε εμπνευσμένα σάντουιτς ή πίτσες, συνοδεία τυριών, φρούτων, κριτσινιών και ό,τι άλλο βάζει ο νους των σεφ που τα εμπιστεύονται…

5. Oil & Fat Choice

Η παραδοσιακή ελληνική κουζίνα έχει ως βάση της το παρθένο ελαιόλαδο. Ωστόσο, οι προσμίξεις, οι εξωτερικές επιρροές και οι πειραματισμοί στην κουζίνα φέρνουν στην επιφάνεια διάφορους τύπους λαδιών αλλά και το βούτυρο στη μαγειρική διαδικασία, ανάλογα με το γευστικό αποτέλεσμα που θέλουν να πετύχουν.

5.1 Extra Virgin Olive Oil
Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

5.2 Cooking Oils
Λάδια και λίπη που χρησιμοποιούνται στο μαγείρεμα (π.χ. ηλιέλαιο, σπορέλαιο, καλαμποκέλαιο κ.ά.).

5.3 Cooking Butter
Βούτυρο που χρησιμοποιείται στη μαγειρική.

5.4 Pastry Butter
Βούτυρο που χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική.

5.5 Άλλο

6. Τhe Meat Choice

Το κρέας, ως πηγή υψηλής πρωτεΐνης πρωταγωνιστεί στις κουζίνες των μεγαλύτερων σεφ και πιθανότατα και των δικών σας.
Η ποιότητα της πρώτης ύλης, όσο και η μαγειρική μαεστρία κάνουν τη διαφορά στο τελικό γευστικό αποτέλεσμα.

6.1 Lamb
Κρέας αρνιού σε τυποποιημένη μορφή.

6.2 Pork
Χοιρινό κρέας σε τυποποιημένη μορφή.

6.3 Beef
Μοσχάρι σε τυποποιημένη μορφή.

6.4 Poultry Products
Πουλερικά.

6.5 Άλλο

7. The Delicatessen Choice

Είτε κοσμούν ένα λαχταριστό Plateau, είτε χρησιμοποιούνται ως πρώτη ύλη στα χέρια των πιο έμπειρων σεφ, τα deli προϊόντα έχουν μια ακαταμάχητη νοστιμιά. Διαγωνιστείτε στην πιο λαχταριστή κατηγορία!

8. The Fish & Seafood Choice

Η σχέση του λαού μας με τη θάλασσα και τις πολύτιμες γεύσεις της αποτυπώνεται στην παραδοσιακή και μη κουζίνα της.

8.1 Fresh & Frozen Fish
Φρέσκο ψάρι τυποποιημένο και μη.

8.2 Fish
Ψάρια που έχουν υποστεί ήπια επεξεργασία.

8.3 Seafood
Μαλάκια και όστρακα ανταγωνίζονται για μια θέση στο πιο γευστικό πιάτο!

8.4 Άλλο

9. The Meal Accompaniment Choice [NEW]

Μια κατηγορία που αποτελεί τη βάση κάθε ολοκληρωμένου γεύματος.

9.1 Rice & Grains
Ρύζι επεξεργασμένο και ακατέργαστο στις διάφορες ποικιλίες του.

9.2 Pasta
Σπαγγέτι στις διάφορες μορφές του, προερχόμενα από διαφορετικές ποικιλίες σιταριού.

9.3 Potato
Ως ένα ευρέως αγαπητό προϊόν και χωρίς να λείπει ποτέ από τον μαγειρικό πάγκο, η πατάτα αποτελεί το πιο ενδιαφέρον προϊόν που επιδέχεται “μεταμορφώσεις” και η φαντασία των σεφ μπορεί να απογειώσει.

9.4 Άλλο

10. The Flour Choice

Για να δέσουν οι γεύσεις, για να αφρατέψουν τα γλυκά, για να «ζωντανέψουν» οι ζύμες, χρειάζεται ο καταλύτης «αλεύρι» στις διάφορες μορφές του και από τα διάφορα σιτηρά του. Οι υποκατηγορίες διαμορφώνoνται ως εξής:

10.1 Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
10.2 Αλεύρι που φουσκώνει
10.3 Αλεύρι καλαμποκιού
10.4 Αλεύρι ολικής αλέσεως
10.5 Αλεύρι σικάλεως
10.6 Άλλο

11. The Fruity Choice

«Ένα φρούτο την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα». Ακολουθώντας το ρητό που όλοι ακούμε από την παιδική μας ηλικία και έχοντας εντάξει
αρμονικά τα φρούτα στις γαστριμαργικές δημιουργίες τους, οι σεφ αναμένουν να πειραματιστούν με τα παρακάτω:

11.1 Φρέσκα ολόκληρα φρούτα – πιστοποιημένα τυποποιημένα φρούτα ευρείας κυκλοφορίας και κατανάλωσης.

11.2. Κατεψυγμένα φρούτα – τυποποιημένα φρούτα που διατηρούνται στην κατάψυξη και είναι έτοιμα προς χρήση ανά πάσα στιγμή.

11.3. Φρούτα σε κονσέρβα – όλα τα εποχιακά φρούτα διατηρημένα σε ένα “μαγικό” κουτί.

11.4. Αποξηραμένα φρούτα – “ξεραθήκαμε” και σας περιμένουμε! Μας βλέπετε ξερά, αλλά παραμένουμε νοστιμότατα!

11.5. Άλλο

12. The Vegetables Choice

Λαχανικά και «μεσογειακή» κουζίνα πάνε μαζί. Λαχανικά και ισορροπημένη διατροφή δίνουν εγγυήσεις καλής ζωής. «Όσο πιο πολλά χρώματα έχει το τραπέζι και η κατσαρόλα μας, τόσο πιο πλούσια είναι η ζωή μας», λένε οι επίτιμοι σεφ…

12.1 Φρέσκα λαχανικά – πιστοποιημένα τυποποιημένα λαχανικά ευρείας κυκλοφορίας και κατανάλωσης.

12.2. Κατεψυγμένα λαχανικά – τυποποιημένα λαχανικά που διατηρούνται στην κατάψυξη και είναι έτοιμα προς χρήση ανά πάσα στιγμή.

12.3. Συσκευασμένες έτοιμες σαλάτες – οι chefs βιάζονται να σερβίρουν τη σαλάτα τους. Έχετε κάποια επιλογή να τους προτείνετε;

12.4. Άλλο

13. The Dried Beans Choice

Ελληνική κουζίνα χωρίς όσπρια δεν γίνεται!

14. The Soup Choice [NEW]

Κρεμώδης ή βελουτέ, πλούσια σε λαχανικά ή αλλαντικά, ακόμη και vegan, η σούπα αποτελεί μία από τις πιο προσφιλείς επιλογές των σεφ αλλά και όσων απολαμβάνουν τις δημιουργίες τους. Έχετε να προτείνετε προϊόντα που θα κάνουν τη δουλειά τους πιο γρήγορη και πεντανόστιμη;

15. The Condiments’ Choice

Η ενότητα των συνοδευτικών είναι ανεξάντλητη. Προϊόντα που δεν μετριούνται με βάση την ποσότητα αλλά μπορούν να δώσουν μια ιδιαίτερη γευστική πινελιά, αγγίζοντας όλους τους ορίζοντες της γεύσης. Προϊόντα που διαγωνίζονται στην ενότητα: μέλι, ζάχαρη, αλάτι, μαγιονέζα, ξύδι, sauces, ketchup κ.ά.

16. Party and Buffet Foods [NEW]

Η ενότητα των φαγητών που σερβίρονται σε πάρτι και μπουφέ είναι επίσης ανεξάντλητη μιας και εξαρτάται από την έμπνευση του εκάστοτε σεφ. Γρήγορες αλλά διόλου πρόχειρες λύσεις διαγωνίζονται σε αυτή την κατηγορία και «απογειώνουν» κάθε πάρτι: κρεμώδη ντιπ, στικ μοτσαρέλας ή πανταζαριού, σούσι, κλασικά nachos, ακόμη και η παραδοσιακή σπανακόπιτα…

17. The Sweet Choice

Με ζάχαρη ή χωρίς, από τις επιλογές των σεφ δεν μπορεί να λείπει μια γλυκιά επιλογή.

17.1 Finished Desserts & Gateau
Έτοιμες βάσεις & εύκολες συνταγές για γλυκά.

17.2 Ice Cream & Sorbet
Παγωτό ή σορμπέ; Και τα δύο επιλέγουν οι σεφ.

17.3 Chocolate
Αξίζει να προσπαθήσετε να γίνετε η πρώτη «σοκολατένια» επιλογή.

17.4 Άλλο

18. Products Sold as Free-From

Οι επιλογές «χωρίς». Τα σύγχρονα καταναλωτικά πρότυπα έχουν ενσωματώσει προϊόντα με διαφορετικά συστατικά προς αποφυγή δυσανεξιών και διατροφικών ευαισθησιών. Στην ενότητα διαγωνίζονται προϊόντα π.χ. χωρίς γλουτένη, χωρίς λακτόζη κ.ά.

19. The High Protein Products’ Choice

Η Κριτική Επιτροπή αποφάσισε να προσθέσει λίγη παραπάνω πρωτεΐνη σ το μενού. Τί θα επιλέξει; H ενότητα απευθύνεται σε προϊόντα με το σήμα «high protein».

20. The Vegan or the Plant Based Choice

Τα vegan και plant based προϊόντα αντιπροσωπεύουν ένα νέο τρόπο ζωής και πρότυπο κατανάλωσης. Με σεβασμό στις διατροφικές συνήθειες του καταναλωτικού κοινού, το μενού για σήμερα είναι και vegan ή plant based.

20.1 The Vegan Choice

20.2 The Plant Based Choice

21. The Kitchen Elements’ Choice

Υλικά + Φαντασία + ……… = Γεύση.
Αν διαθέτετε το τρίτο μέρος της εξίσωσης και προσφέρετε στους σεφ -και όχι μόνο εργαλεία για να ενσαρκώνουν τη φαντασία τους σε γευστικές αναμνήσεις, διαγωνιστείτε στην ειδική και τελευταία κατηγορία των kitchen elements (μαχαίρια, κουζινομηχανές, blender κ.ά.).

Βραβεία της Χρονιάς

Ο τίτλος απονέμεται με βάση τη μεγαλύτερη συνολική βαθμολογία όλων των επιμέρους βραβευμένων υποψηφιοτήτων κάθε επιχείρησης-προϊόντος στις παραπάνω ενότητες, με την προϋπόθεση να έχει συγκεντρώσει συνολικά τουλάχιστον 14 πόντους.
Έτσι θα προκύψουν οι 3 κορυφαίοι τίτλοι:

1. CHEFS’ CHOICE BRAND OF THE YEAR
2. CHEFS’ CHOICE COMPANY OF THE YEAR
3. CHEFS’ CHOICE SUPPLIER OF THE YEAR



PLATINUM AWARDS
Απονέμεται στην υποψηφιότητα η οποία συγκέντρωσε τον υψηλότερο μέσο όρο βαθμολογίας από την Κριτική Επιτροπή, ανάμεσα στο σύνολο των νικητών στον εκάστοτε πυλώνα.

ΒΡΑΒΕΙΟ
Από τη βαθμολογία της Κριτικής Επιτροπής αναδεικνύονται τα προϊόντα που μπαίνουν με την επιλογή των σεφ στην επαγγελματική κουζίνα.