Κατηγορίες & Βραβεία

Αναλυτικά οι κατηγορίες υποψηφιοτήτων στα βραβεία

Δεδομένου ότι η γκάμα των προϊόντων που χρησιμοποιούνται σε μια επαγγελματική κουζίνα είναι ευρεία και διακατέχεται από ποικιλία, οι ενότητες των βραβείων που ακολουθούν καλύπτουν όλη την γκάμα των προïόντων που αποτελούν τη βάση για κάθε μαγειρική διαδικασία, με απώτερο στόχο να γίνουν η πρώτη “επιλογή” των Chefs’ Choice. Αποτυπώνουν, έτσι, και δίνουν χώρο στην ποικιλία και τη δημιουργική διαδικασία που χαρακτηρίζει τη χαμηλή και υψηλή γαστρονομία.

1. Breakfast Choice

H πρώτη ενότητα περιλαμβάνει προϊόντα που συνοδεύουν το ξεκίνημα της ημέρας – και όχι μόνο – με εύκολες και γρήγορες προτάσεις που είναι απαραίτητες για το πρώτο γεύμα της ημέρας ή/και για το πλέον διαδεδομένο και αγαπημένο Brunch – between breakfast & lunch.

1.1 Savoury Pies & Flans
Αλμυρά σνακ & πίτες.

1.2 Bread & Morning Goods
Συσκευασμένο ψωμί και άλλα αρτοπαρασκευάσματα (ψωμί του τοστ, αραβικές πίτες κ.λπ.).

1.3 Puff Pastry
Σφολιατοειδή προϊόντα που χρησιμοποιούνται ως πρώτη ύλη.

1.4 Cheese & Dairy products
Περιλαμβάνει μια ποικιλία προϊόντων με βάση το γάλα ζωικής προέλευσης και τα προϊόντα που προέρχονται από την επεξεργασία του (γάλα, γιαούρτι, κρέμα γάλακτος κ.ά.)

1.5 Eggs

2. Cheese & Dairy products, Eggs

Τυροκομικά και γαλακτοκομικά προϊόντα ευρείας χρήσης – «Δε σας είπαμε! Δεν καταναλωνόμαστε μόνο στο πρωινό!»

3. Oil & Fat Choice

Η παραδοσιακή ελληνική κουζίνα έχει ως βάση της το παρθένο ελαιόλαδο. Ωστόσο, οι προσμίξεις, οι εξωτερικές επιρροές και οι πειραματισμοί στην κουζίνα φέρνουν στην επιφάνεια διάφορους τύπους λαδιών αλλά και το βούτυρο στη μαγειρική διαδικασία, ανάλογα με το γευστικό αποτέλεσμα που θέλουν να πετύχουν. Τί θα επιλέξουν οι μεγαλύτεροι chefs;

3.1 Extra Virgin Olive Oil
Έξτρα παρθένο ελαιόδαδο (και δεν χρειάζονται περιγραφές).

3.2 Cooking Oils
Λάδια και λίπη που χρησιμοποιούνται στο μαγείρεμα (π.χ ηλιέλαιο, σπορέλαιο, καλαμποκέλαιο κ.ά.).

3.3 Cooking Butter
Βούτυρο που χρησιμοποιείται στη μαγειρική.

3.4 Pastry Butter
Βούτυρο που χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική.

4. Τhe Meat Choice

Το κρέας, ως πηγή υψηλής πρωτεϊνης πρωταγωνιστεί στις κουζίνες των μεγαλύτερων σεφ και πιθανότατα και των δικών σας. Είτε είμαστε λάτρεις του κρέατος και θέλουμε να το καταναλώνουμε καθημερινά, είτε το τιμάμε από καιρό σε καιρό, το σίγουρο είναι ότι τόσο η ποιότητα της πρώτης ύλης, όσο και η μαγειρική μαεστρία κάνουν τη διαφορά στο τελικό γευστικό αποτέλεσμα.

4.1 Lamb
Κρέας αρνιού σε τυποποιημένη μορφή.

4.2 Pork
Χοιρινό κρέας σε τυποποιημένη μορφή.

4.3 Beef
Μοσχάρι σε τυποποιημένη μορφή.

4.4 Poultry Products
Πουλερικά.

5. The Delicatessen Choice

Είτε κοσμούν ένα λαχταριστό Plateau, είτε χρησιμοποιούνται ως πρώτη ύλη στα χέρια των πιο έμπειρων σεφ, τα deli προϊόντα έχουν μια ακαταμάχητη νοστιμιά. Διαγωνιστείτε με τα προϊόντα σας στην πιο λαχταριστή κατηγορία!

6. The Fish & Seafood Choice

Η σχέση του λαού μας με τη θάλασσα και τις πολύτιμες γεύσεις της αποτυπώνεται στην παραδοσιακή και μη κουζίνα της.

6.1 Fresh Fish
Φρέσκο ψάρι τυποποιημένο και μη.

6.2 Fish
Ψάρια που έχουν υποστεί ήπια επεξεργασία.

6.3 Seafood
Μαλάκια και όστρακα ανταγωνίζονται για μια θέση στο πιο γευστικό ριζότο θαλασσινών – και όχι μόνο!

7. The Base Choice

H μακρινή Ασία συναντά τη γειτονική Ιταλία σε μια κατηγορία που αποτελεί τη βάση κάθε ολοκληρωμένου γεύματος.

7.1 Rice & Grains
Ρύζι επεξεργασμένο και ακατέργαστο στις διάφορες ποικιλίες του.

7.2 Pasta
Σπαγγέτι στις διάφορες μορφές του, προερχόμενα από διαφορετικές ποικιλίες σιταριού.

7.3 Potato
Ως ένα ευρέως αγαπητό προϊόν και χωρίς να λείπει ποτέ από τον μαγειρικό πάγκο, η πατάτα αποτελεί το πιο ενδιαφέρον προϊόν που επιδέχεται “μεταμορφώσεις”. Για αυτό και διαγωνίζεται ως βάση για την πιο γευστική “μεταμόρφωση” με τη συμβολή διαφόρων προϊόντων – καταλυτών (π.χ. βούτυρο, κρέμα γάλακτος, καρυκεύματα και μυρωδικά) που μόνο η φαντασία των σεφ μπορεί να απογειώσει.

8. The Flour choice

Για να δέσουν οι γεύσεις, για να αφρατέψουν τα γλυκά, για να «ζωντανέψουν» οι ζύμες, χρειάζεται ο καταλύτης «αλεύρι» στις διάφορες μορφές του και από τα διάφορα σιτηρά του. Οι υποκατηγορίες διαμορφώνoνται ως εξής:

8.1 Αλεύρι για όλες τις χρήσεις

8.2 Αλεύρι που φουσκώνει

8.3 Αλεύρι καλαμποκιού

8.4 Αλεύρι ολικής αλέσεως

8.5 Αλεύρι σικάλεως

8.6 Αλλο

9. The Fruity choice

«Ένα φρούτο την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα». Ακολουθώντας το ρητό που όλοι ακούμε από την παιδική μας ηλικία και έχοντας εντάξει αρμονικά τα φρούτα στις γαστριμαργικές δημιουργίες τους, οι σεφ επιλέγουν μεταξύ των παρακάτω:

9.1 Φρέσκα ολόκληρα φρούτα – πιστοποιημένα τυποποιημένα φρούτα ευρείας κυκλοφορίας και κατανάλωσης

9.2. Κατεψυγμένα φρούτα – τυποποιημένα φρούτα που διατηρούνται στην κατάψυξη και είναι έτοιμα προς χρήση ανά πάσα στιγμή

9.3. Φρούτα σε κονσέρβα – όλα τα εποχιακά φρούτα διατηρημένα σε ένα “μαγικό” κουτί

9.4. Αποξηραμένα φρούτα – “ξεραθήκαμε” και σας περιμένουμε! Μας βλέπετε ξερά, αλλά παραμένουμε νοστιμότατα!

10. The vegetables choice

Λαχανικά και «μεσογειακή» κουζίνα πάνε μαζί. Λαχανικά και ισορροπημένη διατροφή δίνουν εγγυήσεις καλής ζωής. «Όσο πιο πολλά χρώματα έχει το τραπέζι και η κατσαρόλα μας, τόσο πιο πλούσια είναι η ζωή μας», λένε οι επίτιμοι σεφ…

10.1 Φρέσκα λαχανικά – πιστοποιημένα τυποποιημένα λαχανικά ευρείας κυκλοφορίας και κατανάλωσης

10.2. Κατεψυγμένα λαχανικά – τυποποιημένα λαχανικά που διατηρούνται στην κατάψυξη και είναι έτοιμα προς χρήση ανά πάσα στιγμή

10.3. Συσκευασμένες έτοιμες σαλάτες – οι chefs βιάζονται να σερβίρουν τη σαλάτα τους. Έχετε κάποια επιλογή να τους προτείνετε;

11. The Dried Beans Choice

Ελληνική κουζίνα χωρίς όσπρια, γίνεται; O ανταγωνισμός στην κατηγορία των οσπρίων αναμένεται μεγάλος, καθώς κατέχει την αποκλειστικότητα στην ελληνική διοργάνωση των Chefs’ Choice και βασίζεται στην αφθονία της πλούσιας ελληνικής γης.

12. The Condiments’ Choice

Η ενότητα των συνοδευτικών είναι ανεξάντλητη. Προϊόντα που δεν μετριούνται με βάση την ποσότητα αλλά μπορούν να δώσουν μια ιδιαίτερη γευστική πινελιά, αγγίζοντας όλους τους ορίζοντες της γεύσης. Προϊόντα που διαγωνίζονται στην ενότητα: μέλι, ζάχαρη, αλάτι, μαγιονέζα, ξύδι, sauces, ketchup κ.ά.

13. The Sweet Choice

Με ζάχαρη ή χωρίς, από τις επιλογές των σεφ δεν μπορεί να λείπει μια γλυκιά επιλογή.

13.1 Finished Desserts & Gateau Έτοιμες βάσεις & εύκολες συνταγές για γλυκά.

13.2 Ice Cream & Sorbet Παγωτό ή σορμπέ; Η επιλογή πέφτει αποκλειστικά στην επιτροπή των σεφ.

13.3 Chocolate Χρειάζεται περιγραφή; Αξίζει να γίνετε η πρώτη «σοκολατένια» επιλογή.

14. Products Sold as Free-From

Οι επιλογές «χωρίς». Τα σύγχρονα καταναλωτικά πρότυπα έχουν ενσωματώσει προϊόντα με διαφορετικά συστατικά προς αποφυγή δυσανεξιών και διατροφικών ευαισθησιών. Στην ενότητα διαγωνίζονται προϊόντα π.χ χωρίς γλουτένη, χωρίς λακτόζη κ.ά.

15. The High Protein Products’ Choice

Η Κριτική Επιτροπή αποφάσισε να προσθέσει λίγη παραπάνω πρωτεΐνη στο μενού. Τί θα επιλέξει; H ενότητα απευθύνεται σε προϊόντα με το σήμα «high protein».

16. The Vegan Choice

Τα βίγκαν προϊόντα αντιπροσωπεύουν ένα νέο τρόπο ζωής και πρότυπο κατανάλωσης. Με σεβασμό στις διατροφικές συνήθειες του καταναλωτικού κοινού, το μενού για σήμερα είναι και «βίγκαν».

17. The Kitchen elements’ Choice

Η εξίσωση είναι απλή. Υλικά + Φαντασία + ……… = Γεύση. Αν διαθέτετε το τρίτο μέρος της εξίσωσης και προσφέρετε στους σεφ -και όχι μόνο- εργαλεία για να ενσαρκώνουν τη φαντασία τους σε γευστικές αναμνήσεις, διαγωνιστείτε στην ειδική και τελευταία κατηγορία των kitchen elements (μαχαίρια, κουζινομηχανές, blender κ.ά.)

Διακριτικοί Τίτλοι Βραβείων

Από τη βαθμολογία της Κριτικής Επιτροπής αναδεικνύονται τα προϊόντα που θα βρεθούν στη Short list των βραβείων, από όπου θα αναδειχθούν οι νικητές που θα τους χορηγηθούν οι τίτλοι Winner ή Highly Rated για όλες τις ενότητες υποψηφιοτήτων.

Winner: Η υποψηφιότητα που συγκεντρώνει την υψηλότερη βαθμολογία της και βρίσκεται πάνω από το γενικό μέσο όρο. Εφόσον υπάρξει ισοβαθμία, δύνανται να δοθούν δύο τίτλοι.

Highly Rated: Η/Οι υποψηφιότητα/ες που συγκεντρώνουν τις αμέσως επόμενες βαθμολογίες της κατηγορίας.

Η/Οι υποψηφιότητα/ες που συγκεντρώνουν βαθμολογία πάνω από το όριο βράβευσης της κάθε κατηγορίας, όπως αυτό ορίζεται από το μέσο όρο του συνόλου των βαθμολογιών θα λάβουν τον τίτλο SHORT LIST.

Special Awards

Ο τίτλος απονέμεται με βάση τη μεγαλύτερη συνολική βαθμολογία όλων των επιμέρους βραβευμένων υποψηφιοτήτων κάθε επιχείρησης-προϊόντος στις παραπάνω ενότητες, με την προϋπόθεση να έχει συγκεντρώσει συνολικά τουλάχιστον 14 πόντους. Συγκεκριμένα κάθε βραβείο θα λαμβάνει τους εξής πόντους: Winner 7 πόντους, Highly Rated 3 πόντους και Short list 1 πόντο. Έτσι θα προκύψουν οι 3 κορυφαίοι τίτλοι:

1. Chefs’ Supplier of the Year
2. Chefs’ Innovation Αward
3. Chefs’ Inspiration Αward